Monday, July 5, 2010

Asam Pedas Ikan Kembung




Asalnya nak masak singgang tapi memikirkan sang suami yang agak kureng makan singgang so amik keputusan masak asam pedas jer. Kalau asam pedas ni laju plak dia makan.. Resipi asam pedas saya ni mungkin beza sikit.. saya pantang daun kesum dan bunga kantan dalam asam pedas yer so anda memng tak kan menjumpai dua bahan ni dalam masakan saya...

  • Bahannya:
  • 500 g ikan kembung atau sebarang ikan yang anda suka
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang kecil*
  • 2 batang serai*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 10 biji  cili api*
  • 10 tangkai cili kering*
  • 3 keping asam keping (boleh gantikan dgn air asam jawa )
  • 2 cawan air
  • 2 biji tomato belah 2
  • 10 tangkai bendi
  • 2 tangkai daun limau Purut
  • Sedikit halba campur
  • Garam
  • Minyak utk menumis

Caranya:
  1. Kisar semua bahan yang bertanda (*)
  2. Tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau dan garing
  3. Masukkan air dan asam keping
  4. Didihkan hingga kuah pekat
  5. Masukkan ikan. Memandangkan saya guna ikan kembung yang kecil, saya masukkkan ikan kemuadian. Jika guna ikan besar, boleh masukkan ikan semasa menumis baru masukkan air.
  6. Akhirsekali masukkan tomato , daun limau purut dan kacang bendi. Rasa asam garamnya.

No comments: